Pages

Monday, August 29, 2011

BERBUKA PUASA BERSAMA AHLI KELUARGA KARG




Pada 29 Ramadhan tahun ni.. Karg berkesempatan berbuka puasa ramai-ramai bersama ahli keluarga dari Kedah..Antara yang hadir adalah Bateh , Kak Nab , Kak Jah,Naim dan Iman..Kebetulan mereka semua datang ke Manjung untuk mengambil Adik mie yang kemalangan kat Pantai Remis..Teruk jgak kemalangan tu hingga menyebabkan kerosakan di bahagian hadapan kenderaan..Kereta Avanza tu terpaksa di baiki di Bengkel di Sitiawan..Dan kami juga sempat sembahyang sunat terawih bersama-sama yang di imamkan oleh Bateh..Seronok sekali rasanya..teringat kembali alangkah indahnya kalau dapat berbuka bersama emak seperti suatu masa dulu..tapi apakan daya emak telah pergi terlebih dahulu..sedih rasanya bila emak dah tiada di dunia ini lagi..Kini baru terasa begitu bernilainya jasa emak kepada kami semua...Moga rohnya di tempatkan oleh Allah bersama-sama dengan orang-orang Soleh..Amin

Saturday, August 27, 2011

Friday, August 26, 2011

BERHATI-HATI DI JALAN RAYA- SPEEDTRAP OPS SIKAP HARI RAYA AIDIL FITRI 2011

PLUS Arah Utara ( dari KL ):

1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit
Kemunting

2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting

3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan

4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara

5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai

6- Km 296 berdekatan exit Gopeng

7- Km 352.6 selepas exit Sungkai

8- Km 373 berdekatan exit Slim River

9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar

10- Km 308.6 selepas exit Gopeng

11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora

12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun

13- 2 km after tol Juru (90km/j)

14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la
kat situ)


PLUS Arah Selatan:

1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan

2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan
Seremban - Senawang)

3- Km 253 selepas exit Senawang

4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah

5- Betul2 di exit Jasin

6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak

7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit
Yong Peng utara

8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam

9- Betul2 di exit Sedenak


PLUS Tengah:

1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh

2- Betul2 di exit Bukit Lanjan

3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh

4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang

5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi


NKVE

1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)

2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)

3- Betul2 di exit Damansara

4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi

5- Betul2 di exit Shah Alam


KESAS

1- Km 44.8 berdekatan exit LDP

2- Berhadapan Endah Parade

3- Betul2 di exit Hicom


ELITE (Dari arah KLIA)

1- Km 4.8 selepas exit Batu 3

2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro

3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ

4- Km 10 sebelum exit USJ


JALAN PERSEKUTUAN

1- Bersebelahan Hotel Mint

2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan

3- Berhadapan dengan Istana Negara

4- Berhadapan dengan Muzium Negara

5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala
Lipis)

6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)

7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)

8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)

9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi
Pahang)

10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)

11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)

12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)

13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai

14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)

15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)

16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang
(70km/j)

17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak
Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)

18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas

19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang

20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju

21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras

Friday, August 19, 2011

KERJAYAKU......




Masa berlalu begitu cepat..Tanpa disedari kejayaku sebagai Pegawai Pengangkutan Jalan telah menjangkau melebihi 18 tahun sebagai Anggota Perkhidmatan Awam..Banyak suka duka telah ditempohi sepanjang tempoh tersebut..Pengalaman banyak mengajar tentang erti kehidupan..Alhamdulillah aku diberi kehidupan yang baik oleh Allah..Walaupun pendapatanku tak seberapa namun cukup untuk menyara kehidupanku sekeluarga..Banyak negeri telah ku bertugas demi untuk menyambung kehidupan ini.Kini kerjayaku berada dikemuncak..Sekarang aku sebagai Timbalan Ketua Cawangan..Merangkap sebagai Ketua Pendaftaran dan Pelesenan Kenderaan Motor ..Banyak pengalaman ku menjadi rujukan pegawai bawahan..Bukan tujuan untuk berbangga semata-mata tapi sebagai tanda syukur yang tidak terhingga atas kejayaan yang Allah berikan ini..


Friday, August 12, 2011

UDDIN DAN NAURAH....

Kedatangan Mak Usu ke Manjung menambahkan lagi kecerian karg sekeluarga.Nampak sekali Uddin begitu bersemangat dapat kawan baru..Walaupun belum mengerti apa-apa ternyata Uddin begitu riang dan tidak banyak menangis..Mungkin seronok dengan kedatangan Naurah ...

Uddin dan Naurah sudah pandai bergaya di hadapan kamera..


Gelagat Uddin yang cuba menghisap jari Naurah..





Wednesday, August 10, 2011

GELAGAT AMIR BAKHIYUDDIN YANG MENGHIBURKAN....



Amir Bakhiyuddin mula menunjuk reaksi bila dipanggil namanya dan mula kenal mak dan bapanya..Saat yang cukup indah dan tak dapat digambarkan pada diri karg..Setelah melalui pelbagai ujian akhirnya baby semakin sihat ...Pada bulan Ramadhan kali ini karg dan isteri tidak lagi merasa kesunyian setelah bertahun lamanya melalui detik-detik yang memilukan..Nikmat ini mungkin tidak dirasai pada orang yang tidak pernah diuji oleh Allah..

Kebisingan mula terasa bila Amir Bakhiyuddin menangis apabila kehendaknya tidak dipenuhi..Suasana yang tidak pernah dilalui selama ini..Ramadhan kali ini sungguh bermakna bagi karg dan isteri..Lebih-lebih lagi bakal menyambut Aidil Fitri tidak lama lagi..Air mata ini mengalir sebagai tanda kesyukuran yang tidak terhingga padamu Ya Allah..Insyallah akan tunaikan segala amanah yang kau berikan kepada kami...

Wednesday, August 3, 2011

MAJLIS BERCUKUR RAMBUT...

Seperti yang dirancang sebelum ini..Sekiranya Amir Bakhiyuddin dapat keluar wad dan pulang ke Manjung sebelum Ramadhan akan diadakan Majlis Bercukur dan kenduri kesyukuran..Oleh kerana dapat pulang pada awal 1 Ramadhan maka majlis kenduri telah ditukar dengan penghantaran makanan berbuka puasa dari rumah ke rumah pada sebelah petang..Manakala majlis bercukur telah diadakan pada sebelah pagi 03 Ramadhan bersamaan 03 Ogos 2011 jam 11.00am..Alhamdulillah akhirnya hajat karg tercapai juga ...

SALAM RAMADHAN...




Bersyukur kita semua pada Allah kerana pada tahun ini kita diketemukan sekali lagi dengan Ramadhan..Semoga kita merebut peluang yang Allah berikan ini..Perbanyakkan ibadah dan sedekah sempena bulan yang mulia ini..Pada diri karg sendiri , insyaallah akan menjalani ibadah puasa seperti yang dituntut dalam agama dan cuba mengawal hawa nafsu dari melakukan perkara yang tidak sepatutnya..Pada 1 ramadhan ini juga karg bersyukur pada Alllah kerana baby Amir Bakhiyuddin telah keluar dari Wad di Penang dan telah kembali ke rumah di Manjung..Setelah 70 hari di uji dengan pelbagai ujian akhirnya Allah makbulkan doa karg selama ini..Hanya padamu Ya Allah aku bersyukur...